Všechny aktuality

Zdravé životní prostředí - půl zdraví

aktuality

18.05.2016

Důvodem je zvýšení expozice alergenům, vlivy výživy, změny životního stylu, stres i změny v samotné imunitě lidí. Tyto změny se vyvíjejí v důsledku nedostatečného kontaktu s nejrůznějšími mikroorganismy, přehnané hygieny, nadužívání antibiotik a rozvoje očkování.
S výskytem astmatu a alergií jsou spojeny špatná kvalita venkovního i vnitřního prostředí. Významný vliv má působení syntetických látek, se kterými se denně setkáváme v průmyslově zpracovaných potravinách, v ovzduší či vodě, hygienických potřebách, drogerii, kosmetice, léčivech a dalších výrobcích. Používání fosilních paliv a velký objem silniční dopravy přispívá k vnímavosti na alergeny a rozvoji onemocnění. V ovzduší jsou rozhodující zplodiny hoření, výskyt prachu, plísní a roztočů nebo chov domácích zvířat. Tabákový kouř může způsobit astma u dětí, které dosud neměly žádné příznaky, nebo vyvolat záchvat u astmatických osob, a je také rizikovým faktorem v těhotenství.
Existuje souvislost mezi změnami klimatu a rostoucím výskytem astmatu a alergií. V důsledku vyšších teplot a dřívějšího nástupu jara se zvyšuje množství alergenů ve vzduchu. Vlivem migrace organismů se také setkáváme s novými organismy, se kterými náš imunitní systém dříve neměl zkušenost.
 
Rady pro eko-logický přístup
1.   Nikdy nespalujte odpad, s výjimkou čistého dřeva či papíru na zátop.
2.   Neohrožujte zdraví ostatních (ani svoje) tabákovým kouřem, především v uzavřených prostorách.
3.   Minimalizujte používání chemických prostředků v domácnosti i na zahradě (např. pesticidy).
4.   Při výběru oblečení, nábytku a dalších prvků interiéru, ale i stavebních materiálů, barev, čistících, hygienických a kosmetických přípravků apod. dávejte přednost přírodním látkám a minimu syntetických chemikálií. V řadě případů mají tyto přidané látky negativní vliv na zdraví, nejsou nezbytně nutné k funkci výrobku a jejich výroba zbytečně zatěžuje životní prostředí.
5.   Pečlivě zvažujte a konzultujte užívání antibiotik, očkování a konzumaci trvanlivých průmyslově zpracovaných potravin.
6.   Mnoho výrobků, zejména těch levných a z dovozu, má škodlivý vliv na vaše zdraví a není v ničí moci vás před nimi ochránit. Výběr je vždy na vás - na informovaném a kriticky uvažujícím spotřebiteli. Užitečné informace naleznete např. na stránkách www.szu.cz, www.bezpecnostpotravin.cz , www.dtest.cz , www.coi.cz nebo využijte zdarma služeb Ekoporadny ČSOP Vlašim.
7.   Obecní úřady, firmy, školy aj. by se měly řídit uvedenými radami. Dávají tak m.j. najevo svou dobrou péči o životní prostředí, zdraví lidí a ovlivňují tak i chování jiných.

Autor: PhDr. Roman Andres
Kategorie: Tiskové zprávy
Projekt: ------